Moet ik overbieden en zo ja, hoeveel?



Het aantal woningen dat momenteel boven de vraagprijs wordt verkocht, wordt steeds groter en dat geldt ook voor de bedragen waarmee wordt overboden. Voor sommige huizen is 2% overbieden voldoende, bij andere huizen kan de prijs tot wel 20% boven de vraagprijs stijgen.
Doordat het woningaanbod op dit moment extreem laag is, er een krapte op de woningmarkt is, en de rente nog steeds historisch laag staat, nemen kopers steeds meer risico met overbieden. Om te voorkomen dat je wordt meegesleurd een biedingsoorlog, hebben we een aantal punten & tips voor je op een rij gezet die handig zijn om te weten.

1. Ken je persoonlijke financiële situatie 
Breng je persoonlijke, financiële situatie in kaart, voordat je op huizenjacht gaat en overweegt te (over)bieden. Maak bijvoorbeeld een afspraak bij een financieel adviseur en laat uitrekenen wat je maximaal kunt lenen. Bepaal tevens voor jezelf je maximale maandlasten inclusief woonlasten. Zo weet je wat je maximaal kunt lenen én kun je bepalen hoeveel je kunt overbieden. 

2. Onderzoek de waarde eigen huis
Heb je al een eigen woning? Onderzoek dan de waarde van dit koophuis. Je kunt bijvoorbeeld een vrijblijvende waardebepaling aanvragen bij ons. Is er overwaarde? Deze dien je in veel gevallen in te zetten bij de aankoop en bepaalt ook voor een groot deel hoeveel geld er beschikbaar is voor een nieuwe woning. 

3. Maximale lening
Het is sinds 2018 niet langer toegestaan om meer dan 100% van de waarde van de woning te financieren. De officiële taxatieprijs is het bedrag dat een hypotheekverstrekker maximaal kan en mag hanteren als bedrag voor de lening. Het bedrag dat je biedt boven de taxatiewaarde moet je dus uit eigen zak betalen. Zorg daarom dat je genoeg eigen geld hebt als je gaat overbieden en denk goed na over een financiële buffer. Hierdoor houd je geld over voor klussen en verbouwen.

4. Laat je optimaal adviseren & begeleiden
Bij het kopen van een huis komen veel emoties kijken. Laat je daarom adviseren over het doen van een passend bod door een aankoopmakelaar. Wij kennen de markt en beschikken over informatie die je als koper niet hebt. Hierdoor verklein je de kans dat je teveel overbiedt. Bovendien kennen wij het hele aankoopproces van haver tot gort en kunnen we dit nuchter bekijken. 
Wij zien het als onze taak om de consequenties van je keuze helder en begrijpelijk aan jou over te brengen, zodat je ook op de langere termijn ontspannen woont. Uiteindelijk beslis je natuurlijk zelf wat je wilt uitgeven.

5.  Denk vooruit 
Bedenk goed wat je toekomstplannen zijn. Ben je op zoek naar een huis waar je lange tijd wilt wonen of wil je binnen 5 jaar opnieuw verhuizen? In het laatste geval liggend e kansen en risico’s anders. Wees je dus goed bewust van wensen op de korte en lange termijn, bepaal je bovengrens op basis van onze tips en adviezen en stem hier samen met je aankoopmakelaar je acties op af.