Wat is het verschil tussen koopsom en taxatiewaarde?

Wat is het verschil tussen koopsom en taxatiewaarde? 

Als je bezig bent een huis te kopen of verkopen, vliegen de termen je om je oren. Er wordt gesproken over koopsom, marktwaarde, WOZ-waarde, taxatiewaarde… maar wat is nu precies het verschil en wat betekent het voor jou? Wij leggen het hieronder voor je uit!

Koopsom 
De koopsom is de prijs die je aan de verkoper betaalt om eigenaar te worden van het huis. De koopsom wordt door de koper en de verkoper samen bepaald tijdens de onderhandelingen. Hierbij spelen rationele factoren een rol zoals bouwjaar, ligging, onderhoudstoestand etc. Daarnaast spelen ook irrationele zaken en emoties een belangrijke, en op het moment soms zelfs doorslaggevende rol. Als iemand een huis echt graag wil hebben, wordt soms een bedrag neergelegd dat niet altijd een relatie heeft met de waarde van de woning. 

Marktwaarde
De marktwaarde is het geschatte bedrag waartegen een woning zou worden overgedragen op de waardepeildatum tussen een bereidwillige koper en een bereidwillige verkoper in een zakelijke transactie, na behoorlijke marketing en waarbij de partijen zouden hebben gehandeld met kennis van zaken, prudent en niet onder dwang. 
Op het moment dat u een woning koopt en voor deze woning een hypotheek moet afsluiten, dient de marktwaarde te worden vastgesteld door een onafhankelijke taxateur. Hij/zij onderzoekt de woning door onder andere nauwkeurig naar de staat van onderhoud, de ligging en de woningmarkt te kijken. Omdat de taxateur de marktwaarde vastlegt in een taxatierapport, spreekt men ook wel over de “Taxatiewaarde”. Deze door de taxateur vastgestelde waarde bepaalt hoeveel geld de bank u maximaal wil lenen. 


WOZ-waarde
De WOZ-waarde is een door de gemeente geschatte waarde op 1 januari van het vorige jaar. Deze waarde wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de gemeentelijke heffingen en belastingen. De WOZ-waarde wordt bepaald op basis van het gemiddelde van de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. 
Deze waarde kan behoorlijk verschillen met de marktwaarde en de koopsom, omdat unieke eigenschappen van de woning zoals bijvoorbeeld uitgevoerde verbouwingen, een aan- of uitbouw, de onderhoudstoestand en de aanwezigheid van bijvoorbeeld luxe voorzieningen in een badkamer niet meegenomen worden in de WOZ-waarde. 
Het verschil tussen WOZ-waarde en een koopsom kan tientallen procenten zijn.